Hvad er symptomerne på depression?

Depression er en meget almindelig sygdom i Danmark. Faktisk bliver omkring 500.000 danskere ramt af en svær depression i løbet af deres liv, og hvis vi tæller de mildere former for depression med, er tallet endnu højere. På en tilfældig dag vil der være et sted mellem 100.000 og 200.000 danskere, der har symptomer på depression, oplyser hjemmesiden Netdoktor.dk.

 

Hvad er depression?

Nogle føler sig kede af det og triste, når de er deprimerede, mens andre vil opleve en form for følelsesløshed, hvor de bliver ude af stand til at føle noget. Ofte føler man sig helt utrolig træt, når man er deprimeret, og det vil være rigtig svært at tage sig sammen til selv de mindste ting.

Mange oplever også, at de får mindre appetit, når de er ramt af depression, men i nogle tilfælde ser man også det modsatte: Nemlig en forøget lyst til at spise, især kulhydratrige madvarer. Det ser man især hos mennesker, der er ramt af den såkaldte vinterdepression.

Hvis du er deprimeret, vil du desværre ofte være tilbøjelig til at få skyldfølelse og bebrejde dig selv for ting, du synes, du har gjort forkert. Det kan også være svært for difg at falde i søvn, eller måske vågner du op mange gange i løbet af natten. 

En deprimeret person plages ofte af skyldfølelse og selvbebrejdelser over ikke at slå til eller over ting, vedkommende har gjort forkert på et tidligere tidspunkt. Nogle har svært ved at falde i søvn, eller også vågner de mange gange. Andre har en særdeles pinefuld indre uro, rastløshed og angst, som gør, at de ikke kan finde hvile.

For nogle deprimerede kan tilstanden og symptomerne føles så forfærdelige, at døden virker som en befrielselse, og derfor siger statistikken desværre, at 10-15 procent af de svært deprimerede begår selvmord, hvis de ikke kommer i behandling.

 

Typiske symptomer

Her er nogle af de symptomer, du typisk vil opleve, hvis du er deprimeret (kilde: Netdoktor.dk). Husk at konsultere din læge, for at få lavet en korrekt vurdering.

Energiløshed
Du har svært ved at tage dig sammen til noget og føler dig træt og energiløs.

Søvnforstyrrelser
Søvnforstyrrelser optræder næsten altid ved depressioner. Hvis du er deprimeret, vil du ofte ligge vågen meget længe, måske endda i flere timer, inden du falder i søvn. Måske vågner du også flere gange i løbet af natten.

Koncentrationsbesvær
Hvis du er deprimeret, kan du opleve, at det er svært at koncentrere sig og at huske, og du har måske svært ved at tage beslutninger, selv de helt simple beslutninger.

Selvmordstanker
Selvmordstanker er hyppige, og omkring 10-15 procent af svært deprimerede patienter begår selvmord, hvis ikke de får behandling.

Appetitforstyrrelser
Hvis du er deprimeret, er der en stor sandsynlighed for, at din appetit næsten er væk og at maden nærmest har mistet sin smag. Enkelte oplever dog helt modsat at få en stærkt forøget appetit.

Selvbebrejdelser
Det er almindeligt, at man som deprimeret bebrejder sig selv for eksempel fordi, at man ikke kan tage sig sammen – og altså bebrejder sig selv for symptomer, som faktisk skyldes selve depressionen.

Angst og indre uro
Nogle personer med depression oplever angstanfald. Andre har ikke ligefrem angstanfald, men snarere en fornemmelse af intens indre uro og rastløshed, som også er meget smertefuld.

Tvangstanker
Nogle oplever tvangstanker eller uhyggelige billeder, som man ser for sit indre blik. Den slags tanker er meget skræmmende, fordi man kan frygte, at man er ved at blive sindssyg eller miste kontrollen over sig selv.

Seksualdrift
Lysten til det seksuelle vil også typisk være stærkt nedsat.